Deqani-ks
Deqani-ks Forum - Welcome

Mire se vini ne Deqani-ks Forum, Ju ftojme qe te Regjistroheni, ne menyre qe te keni aksese ne te gjitha kategorit dhe temat, ne Deqani-ks Forum, mund te gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe te huaj, Muziken me te re 2011, DVD Humore shqip, Keshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet me te reja nga vendi dhe bota.

Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Faqja 1 e 2 1, 2  Next

Shko poshtë

Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:44 pm

Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Fitimi i dijes dhe informatave në fillim të ymrit, në kohën e absorbimit, kërkimit dhe memorizimit ka nevojë për mund, përpjekje, koncentrim, syqeltësi dhe shfrytëzim i kohës boshe. Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka thënë:

ØáÈ ÇáÚáã ÝÑíÖÉ Úáì ßá ãÓáã.

"Kërkimi i dijes është obligim i secilit musliman". (Sahih, Ibn Maxheja).

Omeri, radijall-llahu anhu, ka thënë:

( ÊÚáãæÇ ÞÈá Ãæ ÊÓæÏæÇ).

"Mësoni para se të sundoni".

Fëmiu i cili arrinë moshën që ti dallon gjërat duhet së pari të interesohet për Kur'anin, mësimleximin e tij dhe mësimin përmendsh të sureve apo tërë Kur'anit, sepse Kur'ani i Ndershëm është burimi i dijeve, thesari i moralit, deti i gjuhës dhe diapazoni i plotësisë.

Fëmiu në kohën që kalon në shkollë do të shoqërohet me shokët dhe mësuesit e tij, do të bashkëvepron me mjetet e dijes dhe ambijentin e shkollës.

Tërë kjo ka edukatën e vet të cilën duhet ta personifikon nxënësi, normalisht pasiqë ti mësojë dhe përfitojë, nëse dëshiron të jetë i sukseshëm në mësimin e tij, i dashur në shoqërinë e tij, të ketë sukses në të mirat dhe të ecë drejt lartësive të larta.

Poeti thotë:

áæ ßÇä äæÑ ÇáÚáã íÏÑß ÈÇáãäì **** ãÇ ßÇä íÈÞì Ýí ÇáÈÑíÉ ÌÇåá

ÇÌåÏ æáÇ ÊßÓá æáÇ Êß ÛÇÝáÇ **** ÝäÏÇãÉ ÇáÚÞÈì áãä íÊßÇÓá
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:44 pm

Nëse drita e dijes fitohet me shpresë

Asnjë injorantë nuk do të mbetej në ruzullin tokësor

Përpiqu e mos u bë dembel e as neglizhent

Keqardhja do të jetë fundi i atij që është dembel

a) Në shkollë:
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:44 pm

1. Shko në shkollë herët para se të bie zilja.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:44 pm

2. Jepu selam shokëve i buzëqeshur dhe përshëndeti mësuesit.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:44 pm

3. Kujdesu për rendin e përgjithshëm, elegancën e nxënësit dhe sjelljen e mirë.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:45 pm

4. Mer me vete fletoret, librat shkollor, nevojat e veçanta për programin e asaj dite.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:45 pm

5. Je i koncentruar gjatë mësimit, mer pjesë aktive në zhvillimin e orës mësimore dhe bashkëvepro me mësuesin gjatë sqarimit të mësimit.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:45 pm

6. Largo dekoncentrimin gjatë mësimit, angazhimin me fletoret dhe lapsat ose bisedën me shokët.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:45 pm

7. Shënoi në një fletore të veçantë detyrat e shtëpisë që kur të kthehesh në shtëpi mos ti harosh.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:45 pm

8. Gjatë pushimeve luaj me butësi, kujdesu ndaj atyreve që janë më të vegjël dhe mos i shtyj dhe mos luaj me ata që janë më të mëdhenj se ti.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:45 pm

9. Shfrytëzo kohën e pushimit për të kryer nevojat personale në fillimin e pushimit.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:46 pm

10. Ha ushqime dhe pi pije të pastra dhe laji dorët para dhe pas ushqimit.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:46 pm

11. Kujdes mos të bie ushqim në obor dhe të shkilet.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 3:46 pm

12. Mos mer gjërat e nxënësve tjerë pa lejen e tyre, mos huazo asgjë të tyre pa lejen e tyre dhe falëndero pas shfrytëzimit të tyre.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:22 pm

13. Mos i nënçmo tjerët, mos u tall me ta, mos etiketo njerëz me nofka të ndryshme dhe mos bën shaka të shumta që shpiejnë në armiqësi dhe hasmëri.

All-llahu, subhanehu ve teala, thotë:

{ íóÇ ÃóíøõåóÇ ÇáøóÐöíäó ÂãóäõæÇ áóÇ íóÓúÎóÑú Þóæãñ ãøöä Þóæúãò ÚóÓóì Ãóä íóßõæäõæÇ ÎóíúÑÇð ãøöäúåõãú ...} [ ÇáÍÌÑÇÊ 11].

"O ju që besuat, nuk bën të tallet një popull me një popull tjetër, meqë të përqeshurit mund të jenë më të mirë nga ata të cilët përqeshin dikë tjetër, ...". (El-Huxhurat: 11).
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:23 pm

14. Zgjedhi shokët të jenë të devotshëm, me moral dhe sjellje të mirë, intelegjentë dhe që kujdesen për mësimet.

Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka thënë:

ÇáãÑÁ Úáì Ïíä Îáíáå¡ ÝáíäÙÑ ÃÍÏßã ãä íÎÇáá ÑæÇå ÇáÊÑãÐí æÃÈæ ÏÇæÏ.

"Njeriu është në fenë e shokut të vet, andaj le të shikon cilin e bën shok". (Sahih, Tirmidhiu).
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:23 pm

15. Përgaditu mirë për provimet që nga fillimi i vitit shkollor dhe mos lejo që të grumbullohen mësimet pa i mësuar ose studiuar ato.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:23 pm

16. Mos mashtro, mos vjedh, mos kopjo, mos u mbështet në tjerët gjatë provimeve dhe mos përdor metoda jolegjitime.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:23 pm

17. Lutu në fillim të provimit duke përdorur ajetin kuranor:

ÑóÈøö ÇÔúÑóÍú áöí ÕóÏúÑöí (25) æóíóÓøöÑú áöí ÃóãúÑöí (26) Øå.

"Dhe më lehtëso në këtë punë timen! Ma zgjidh nyjen e gjuhës sime! Që ta kuptojnë fjalën time!". (Taha: 25- 27).
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:24 pm

b) Në shtëpi:
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:24 pm

1. Nxito ti shkruash detyrat shtëpiake pasi të kthehesh nga shkolla dhe mos i le për nesër.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:24 pm

2. Shiko programin e ditës së nesërme, sigurohu se i ke kryer të gjitha detyrat shtëpiake, se i ke mësuar lëndët e ditës së djeshme dhe se je përgaditur për lëndët e ditës së ardhme.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:24 pm

3. Kujdesu për bukurshkrimin, renditjen e fjalive, shënimet dhe kapitujt.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:25 pm

4. Kujdesu për pastërtinë e fletoreve, librave dhe mbështjelli bukur që ti ruajsh nga prishja apo dëmtimi.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga RihHana prej Mon Aug 16, 2010 4:25 pm

5. Vepro për të qenë superior në të gjitha lëndët duke i përcjellur mirë mësimet dhe mos e humbë kohën në gjëra të padobishme.
avatar
RihHana
Master
Master

Numri i postimeve : 525
PIKE : 575
Popullariteti Popullariteti : 2
Data e regjistrimit : 06/07/2010
Mosha : 37

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Sjellja gjatë mësimit dhe qëndrimit në shkollë

Mesazh nga Sponsored content


Sponsored content


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Faqja 1 e 2 1, 2  Next

Mbrapsht në krye

- Similar topics

 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi