Deqani-ks
Deqani-ks Forum - Welcome

Mire se vini ne Deqani-ks Forum, Ju ftojme qe te Regjistroheni, ne menyre qe te keni aksese ne te gjitha kategorit dhe temat, ne Deqani-ks Forum, mund te gjeni Shoqeri, Filma Shqip dhe te huaj, Muziken me te re 2011, DVD Humore shqip, Keshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete, dhe Lajmet me te reja nga vendi dhe bota.

Projekti Fjalori/Matematikë

Faqja 1 e 2 1, 2  Next

Shko poshtë

Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:01 pm

Projekti Fjalori/Matematikë


A

* Absolute
1. ...
2. Vlera absolute

* Aksioma
1. Aksioma e Arkimedit - Për çdo dy numra natyralë a,b ku a<b, ekziston numri natyral n i tillë që a herë n më e madhe se b
2. Aksioma e Cantorit

* Algjebra
1. ...
2. Algjebra e gjykimeve - Saktësia e gjykimit të përftuar varet vetëm prej saktësisë së gjykimeve që atë e formojnë. Pikërisht kjo varësi shqyrtohet në algjebrën e gjykimeve, meqë asaj nuk i interesojnë përmbajtjet e gjykimeve të formuara, por vetëm vlera e saktësisë së tyre. [2]

* Algoritmi
1. Algoritmi i Gaussit
* Argumenti
1. ...

* Asociacioni
1. ...
2. Ligji asociativ


avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:01 pm

B

* Barazia
1. ...
* Bashkësitë
1. ...
2. Bashkësia në matematikë - Bashkësinë e përbëjnë një sërë objektesh me veti të përbashkëta. Bashkësitë emërtohen me germa të mëdha të alfabetit A, B, C, . . . , X, Y, . . . , [2]
3. Bashkësia matematikore - Bashkësi matematikore quhen ato bashkësi që kanë objekte matematikore. [2]
4. Bashkësia numerike - Bashkësi numerike quhen bashkësitë që kanë për objekte (elemente) numra të ndryshëm. [2]
1. Bashkësia e numrave natyral shih Numrat natyral.
5. Bashkësia e zbrazët - Bashkësi e zbrazët (vakante) quhet ajo bashkësi që nuk e përmban asnjë element. [2]
6. Bashkësia \textstyle {A} është bashkësi e pafundme, nëse ndonjë nënbashkësi e vërtetë e saj \textstyle {A} , është ekuipotente me \textstyle {A} , pra : nëse \textstyle {A_1 \subset A \land A_1 \thicksim A } , bashkësia \textstyle {A} është e pafundme.[3]
7. Bashkësitë që janë ekuipotente me bashkësinë e numrave natyralë quhen bashkësi të numërueshme.[3]
8. Dy bashkësi \textstyle {A}, \textstyle {B} janë të barabarta atëherë dhe vetëm atëherë, kur \textstyle {A \subseteq B} dhe \textstyle {B \subseteq A}.[3]
9. Bashkësia \textstyle {A} quhet nënbashkësi e bashkësisë \textstyle {B}, nëse çdo element i bashkësisë \textstyle {A} është njëherit element edhe i bashkësisë \textstyle {B}.[3]
10. Bashkësia e pjesëve të bashkësisë \textstyle {A} quhet bashkësia e të gjitha nënbashkësive të bashkësisë \textstyle {A}.[3]
* Boshti
1. ...
2. Boshti numerik
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:01 pm

C

* Caktimi -
1. Caktimi me përshkrim A{x...}.- Në matematikë bashkësië caktohen në dy mënyra:(2) me përshkrimin e vetive karakteristike të elementeve: A={x|F(x)}. [2]
2. Caktimi me numërim A {a1,... . Në matematikë bashkësië caktohen në dy mënyra:(1) me numërimin e të gjitha elementeve A {a1, a2, a3, . . . , an} . [2]
* cilindri - element(objekt)
* cosinus - funksion trigonometrik
* cosin - shkurtesë
* ctg - shkurtesë
* const - c - njëtrajtësisht, konstant
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:02 pm

D

* Derivati -
* Determinata ose Përcaktori ose |A|
* Diferenca - ndryshimi, pa. Shiko Bashkësitë
1. Diferenca e bashkësive \textstyle {A}, \textstyle {B} quhet bashkësia e elementeue të bashkësisë \textstyle {A} që nuk janë në bashkësinë \textstyle {B}[3]
* Disjunksioni - gjykim i përbërë.
1. Kur gjykimi përbërë formohet prej dy gjykimeve çfarëdo me ndihëmen e lidhëzës „ose" thuhet se ajo lidhëz përcakton veprimin logjik që quhet disjunkston. [2]
2. Disjunksioni inkluziv i dy gjykimeve \textstyle { p} , \textstyle { q} quhet gjykimi \textstyle {p \vee q} (lexo : p ose q ), i cili është i saktë kur është i saktë së paku njëri nga gjykimet \textstyle { p} , \textstyle { q}.[3]
3. Disjunksioni ekskluzi i dy gjykimeve \textstyle {p} , \textstyle {q} quhet gjykimi \textstyle {p \veebar q} (lexo : ose p ose q) i cili është i saktë kur është i saktë vetëm njëri nga gjykimet \textstyle { p} , \textstyle { q} .[3]
* Distributiviteti - ligji distributiv
* Drejtëza -
* Dyshja e renditur - bashkësia {a,{a,b}). Shiko Bashkësitë
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:02 pm

E

* Elipsoidi -
* Elementi
1. Elementi neutral - Ekuivalenca e gjykimeve \textstyle {p}, \textstyle {q} quhet gjykimi \textstyle {p \Leftrightarrow q} (lexo : p ekuivalent q), i cili është i saktë kur të dy gjykimet \textstyle {p}, \textstyle {q} janë të sakta ose janë jo të sakta.[3]
2. Elementi invers - shiko element neutral
3. Elementet e bashkësive - Objektet që e përbëjnë bashkësinë quhen elemente. Elementet e bashkësive emërtohen me germa të vogla të alfabetit p.sh.: a, b, c, . . . , x, y, . . . , . [2]
* Ekstremiteti - skaji, kufiri.
* Ekuivalenca (<=>)
1. - gjykim i përbërë. Shiko Logjika Matematikore
2. Ekuivalenca e gjykimeve \textstyle {p}, \textstyle {q} quhet gjykimi \textstyle {p \Leftrightarrow q} (lexo : p ekuivalent q), i cili është i saktë kur të dy gjykimet \textstyle {p}, \textstyle {q} janë të sakta ose janë jo të sakta.[3]
3. Relacion binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} quhet relacion i ekuivalencës, nëse është refleksiv, simetrik dhe transitiv.[3]
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:02 pm

F

* Faktori
* Formula -
1. Formula matematikore - Çdo lidhje e dy shprehjeve matematike të llojit të njëjtë me relacione quhet formulë matematike. [2]
2. Formula gjykimesh - Kur gjykimet e përbëra shprehen nëpërmjet operacioneve logjike si p.sh.:p, pVq, p^q, pVq, p=>q, p<=q, p<=>q , etj. quhen formula gjykimesh. [2]
* Forma -
1. Forma - caktimi i shkrimit të një shprehje
2. Forma algjebrike e numrave kompleks
3. Forma eksponenciale e numrave kompleks
4. Forma trigonometrike e numrave kompleks
5. Formula e Cramerit
* Fuqia
* Fuqizimi
* Fusha - Trup në të cilin shumëzimi është komutativ
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:02 pm

G

* Gabimi absolut
* Gabimi
* Grupi -
1. Semigrupi \textstyle {(A, \circ)} që ka elementin neutral quhet grup, nëse për secilin element \textstyle {a \in A} ekziston elementi invers \textstyle {a^{-1} \in A} .[3]
2. Grupi i fundëm abelian quhet grup ciklik nëse ekziston ndonjë elemetit \textstyle {a \in A} , i tillë që me përsëritjen e veprimit \textstyle { \circ} në \textstyle {a} riprodhohen të gjitha elementet e bashkësisë \textstyle {A} .[3]
* Grupoidi
1. Bashkësia jo e zbrazët \textstyle {A} në të cilën është i përkufizuar veprimi binar \textstyle {\circ} quhet grupoid lidhur me atë veprim dhe shënohet me \textstyle {(A, \circ)}.[3]
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:02 pm

Gj

* Gjeometria
* Gjatësia
* Gjykimi - Në logjikën matematike merret për koncept themelor i cili në aspektin e saktësisë (vërtetësisë) i nënshtrohet ligjit të përjashtimit të së tretës dhe ka vetëm njërën prej dy vlerave : është i saktë ose jo i saktë. [2]
1. Gjykimet matematike - si p, q, r, . . . quhen gjykime fillestare ose themelore. [2]
2. Gjykimi i përbërë - Kur në gjykime themelore p, q, r, . . . veprojmë me veprime themelore logjike s p.sh.: V, ^, V, =>, <=> (lexo: ose; dhe; ose...ose; nëse...atëherë, atëherë dhe vetëm atëherë) marrim gjykime të përbëra. [2]
3. Gjykimet ekuivalente - Gjykime që kanë një vlerë të njëjtë të saktësisë. [2]
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:02 pm

H

* Hiperboloidi -
* Homomorfizmi i grupeve
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:03 pm

I

* Idempotenca
1. Idempotenca e disjunksionit - Ligji i idempotencës për disjunksionin shprehet me : pVq<=>p.[2]
2. Idempotenca e konjuksionit - Ligji i idempotencës për konjuksionin shprehet me : p^q<=>p. [2]
* Implikacioni gjykim i përbërë. Shiko Logjika Matematikore
1. Implikacioni - Kur gjykimi i përbërë formohet prej dy gjykimeve tjera me ndihmën e lidhëzës "nëse . . . , atëherë . . .", thuhet se ajo lidhëz e përcakton veprimin logjik që quhet implikacion. [2]
2. Implikacioni i dy gjykimeve \textstyle { p} , \textstyle { q} quhet gjykimi \textstyle { p \Rightarrow q } (lexo : nëse p, atëherë q ose nga p rrjedh q ose p implikon q), i cili është jo i saktë kur \textstyle { p} është i saktë e \textstyle { q} jo i saktë.[3]
3. Implikacioni i dyfisht - Ekuivalenca si implikacion i dyfisht shrehet : (p<=>q)(p=>q)^(q=>p). [2]
* Induksioni - Metoda e induksionit
* Inekuacioni - p.sh.: |2x-7|>3
* Intepretimi -
* Interseksioni - prerja e bashkësive. Bashkësitë
* Intervali numerik - p.sh.: X={x|-2 * Izomorfizmi i grupeve
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:03 pm

K

* Karl Fridriech Gauss (1777-1855) - sipas tij është emëruar plani i numrave kompleks
* Këndi
* Këndmatësi
* Kolineariteti
* Kombinatorika
* Kompasi - shiko Këndmatësi
* Komplanariteti -
* Komutativiteti - ligji komutativ
* Koni - element(objekt)
* Konjuksioni gjykim i përbër. Shiko Logjika Matematikore
1. Konjuksioni i dy gjykimeve \textstyle { p}, \textstyle { q} quhet gjykimi \textstyle {p \land q} (lexo : p dhe q),i cili është i saktë kur janë të sakta të dy gjykimet \textstyle { p}, \textstyle { q}.[3]
* Koordinatat e vektorit
* Kotangjenti - funksion trigonometrik
* Kuadrati
* Kuantifikatorët - Shiko Logjika Matematikore
* Kubi - element(objekt)
* Kvadrati
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:03 pm

L

* Lakorja - L - bashkësia pikave të përbashkëta të dy Sipërfaqeve apo sistemi me dy ekuacione lineare
* Largësia
* Leopold Kronecker (1823-1891), gjerman - sipas tij është emërtuar simboli për matrica
* Logjika Matematikore
* Logjika
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:03 pm

M

* Matematika
1. Matematika diskrete
* Matrica
1. Matrica (Rangu) - Rangu i Matricës
2. Matrica diagonale
3. Matrica drejtkëndore
4. Matrica e adjunguar
5. Matrica inverse
6. Matrica katrore
7. Matrica rregullare
8. Matrica simetrike
9. Matrica singulare
10. Matrica skalare
11. Matricat e posaçme
12. Matricat ekuivalente
13. Matricat rendore
* mbi - relacion
* Mbledhja
1. Mbledhja e vektorëve
* Moduli - mod
* Mono
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:03 pm

N

* Napa -
* Negcioni - (Mohimi) veprimi më i thjeshtë te Logjika Matematikore
1. Negacioni i gjykimit \textstyle { p} quhet gjykimi \textstyle {\lnot p} (lexo : jo p ose nuk është p) i cili është i saktë, respektivisht jo i saktë kur gjykimi \textstyle { p} është jo i saktë, respektivisht i saktë.[3]
* nën - relacion
* Nils Henrik Abel (1802-1829), sipas tij është emërtuer grupi komutativ
* Njehsimi -
* Numrat aproksimativë - numra të përafërt
* Numrat e plotë - (Bashkësia e numrave të plotë)
* Numrat kompleks - Çdo dyshe e renditur (x,y) e numrave realë x dhe y dhe shënohet z=(x,y)
* Numrat natyral - (Bashkësia e numrave natyralë)
* Numratorja
* Numri çift - numri natyral që plotëpjestohet me 2
* Numri prim - numri natyral më i madh se 1 që plotëpjestohet me vetveten dhe me numrin 1. Numri natyral më i madh se 1 që nuk është prim, quhet numër i përbërë.
* Numri tek - numri natyral që nuk është numër çift
* Numri
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:03 pm

O

* Origjina - O -
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:04 pm

P

* Paraboloidi -
* Paralelja
* Paralelopipedi
* Parametri
* Pasqyrimi - Pasqyrimet apo Funksionet janë reacione binare që kanë disa veti të caktuara
1. Relacioni \textstyle {\rho} ndërmjet dy bashkësive \textstyle {A}, \textstyle {B} quhet pasqyrim (rifigurim, relacion funksional, funksion) i bashkësisë \textstyle {A} në bashkësinë \textstyle {B}, nëse ka këtë veti: \textstyle { ( \forall x \in A ) ( \exists ! y \in B ) ( x,y ) \in \rho }[3]
* Përcaktorët
* Pika -
* Pikëprerja
* Pjesa
1. Bashkësia e pjesëve të bashkësisë \textstyle {A} quhet bashkësia e të gjitha nënbashkësive të bashkësisë \textstyle {A}.[3]
* Pjesëtimi
* Pjesëtimi i vektorëve
* Plani i Gaussit ose Plani kompleks C
* Plani
* Plusi
* Polinomi
* Pozita -
* Prerja
1. Prerja e bashtkësive \textstyle {A}, \textstyle {B} quhet bashkësia e të gjitha e1ementeve të përbashkëta të bashkëswe \textstyle {A}, \textstyle {B}.[3]
* Prodhimi kartezien i bashkësive - bashkësia e dysheve të renditura
1. Prodhimi kartezian i bashkësive \textstyle {A}, \textstyle {B} quhet bashkësia e dysheve të renditura \textstyle {(a, b)} me vetinë \textstyle {a {\in} A}, \textstyle {b \in B}[3]
* Prodhimi skalar i vektorëve
* Prodhimi vektorial i vektorëve
* Prodhimi
* Projeksioni i vektorëve
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:04 pm

R

* Relacioni - raportet, lidhëshmërit, mardhënjet ndërmjet elementeve të bashkësis apo bashkësive
1. Në bashkësinë jo të zbrazët \textstyle {A} është përkufizuar relacioni binar \textstyle {\rho} në qoftë se për çdo dy elemente \textstyle {a, b \in A} është përcaktuar njëra nga vetitë : (1) \textstyle {a \rho b} ose (2) \textstyle {a \overline {\rho} b} (lexo : a nuk është në relacion rho me b).[3]
1. Relacion binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} quhet relacion i ekuivalencës, nëse është refleksiv, simetrik dhe transitiv.[3]
2. Relacioni binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} quhet relacion i renditjes, nëse është refleksiv, antisimetrik dhe transitiv.[3]
3. Relacioni binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} është relacion refleksiv, nëse secili element i \textstyle {A}-së është në relacionin \textstyle {\rho} me vetvetën.[3]
4. Relacioni binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} quhet relacion rigoroz i renditjes, nëse është irefleksiv, antisimetrik dhe transitiv.[3]
5. Relacioni binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} është relacion simetrik, nëse nga raporti \textstyle {a \rho b} rrjedh \textstyle {b \rho a}.[3]
6. Relacioni binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} është relacion transitiv, nëse nga raportet \textstyle {a \rho b}, \textstyle {b \rho c}rrjedh \textstyle {a \rho c}.[3]
* Renditja
1. Relacioni binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} quhet relacion i renditjes, nëse është refleksiv, antisimetrik dhe transitiv.[3]
* Refleksivi
1. Relacioni binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} është relacion refleksiv, nëse secili element i \textstyle {A}-së është në relacionin \textstyle {\rho} me vetvetën.[3]
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:04 pm

Rr

* Rregulli
* Rrethi
* Rrënja
* Rrjeta
* Rruga e Eulerit
* Rrumbullakësimi i numrit
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:04 pm

S

* Segmenti -
* Semi
1. semigrup - Grupoidi \textstyle {(A, \circ)} quhet semigrup (monogrup) nëse veprimi binar është asociativ.[3]
* Sfera -
* Simboli
1. Simboli i Kroneckerit
* Simetria
1. Relacioni binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} është relacion simetrik, nëse nga raporti \textstyle {a \rho b} rrjedh \textstyle {b \rho a}.[3]
* sinus- funksion trigonometrik
1. sin - shkurtesë
* sipër - relacion
* Sipërfaqja - S - bashkësia e të gjitha pikave M(x,y,z) apo shprehja geometrike e ekuacionit me tri të panjohura
* Sistemi
1. Sistemi koordinativ
1. Sistemi koordinativ polaro-cilindrik
2. Sistemi koordinativ sferik
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:04 pm

Sh

* Shumëzimi
* Shumëzimi i vektorëve
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:05 pm

T

* Tabela
1. Tabela e operatorve
1. Tabela e operatorve logjikë
2. Tabela e shumëzimit
* Tangjentja- funksion trigonometrik
1. Tangens- funksion trigonometrik
* Teorema
1. Teorema e kosinusit
2. Teorema e Kronecker-Capellit
3. Teorema e Pitagorës
4. Teorema Zaimi-Marku
5. Teoria e gjasës
6. Teoria e grupeve
7. Teoria e masës
8. Teoria e numrave
* tg - shkurtesë
* Topologji
* Trajektorja
* transitiv
1. Relacioni binar \textstyle {\rho} në \textstyle {A} është relacion transitiv, nëse nga raportet \textstyle {a \rho b}, \textstyle {b \rho c}rrjedh \textstyle {a \rho c}.[3]
* Transportimi
1. Transportimi i Matricës
* Trekëndëshi
1. Trekëndësh këndrejt
* Trigonometria
* Trupi - lloj i unazës që nuk përmbanë elementin 0 dhe ...
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:05 pm

Th

* Thyesa
* Thyesa periodike
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:05 pm

U

* Unaza - struktur në matematikë. U. bashkësia për të cilë vlenë mbledhja dhe shumëzimi nëse ...
* Unioni
1. Unioni i bashkësive \textstyle {A}, \textstyle {B} quhet bashkësia që përmban elementet që janë në bashkësinë \textstyle {A} ose në bashkësinë \textstyle {B}.[3]
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:05 pm

V

* Vargu -
* Vektori - Segmenti AB skajet e së cilës merren si Dyshja e renditur (A,B) të pikave A dhe B quhet segment i orijentuar
* Veprimet
1. Në bashkësinë jo të zbrazët \textstyle {A} çdo pasqyrim i trajtës \textstyle {f:A^2 \to A} quhet veprim (operacion) binar.[3]
1. Veprimi binar \textstyle {\circ} në bashkësinë \textstyle {A} quhet komutativ, nëse vlen : \textstyle {(\forall a, b \in A) a \circ b = b \circ a}[3]
2. Në bashkësinë \textstyle {A} janë të përkufizuara dy veprime binare \textstyle {\circ} dhe \textstyle {\ast} . Veprimi \textstyle {\circ} është distributiv ndaj veprimit \textstyle {\ast} , nëse vlen : \textstyle {(\forall a, b, c \in A) a \circ (b \ast c ) = (a \circ b) \ast (a \circ c) }[3]
3. Veprimi binar \textstyle {\circ} në bashkësinë \textstyle {A} quhet komutativ, nëse vlen : \textstyle {(\forall a, b \in A) a \circ b = b \circ a}[3]
2. Veprimet lineare
* Vërtetimi
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Shooter-Ks prej Mon Aug 16, 2010 8:05 pm

Z

* Zbritja
* Zbritja e vektorëve
avatar
Shooter-Ks
Legjend
Legjend

Numri i postimeve : 5077
PIKE : 6303
Popullariteti Popullariteti : 41
Data e regjistrimit : 11/06/2010
Mosha : 22

http://www.deqani-ks.all-up.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Projekti Fjalori/Matematikë

Mesazh nga Sponsored content


Sponsored content


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Faqja 1 e 2 1, 2  Next

Mbrapsht në krye

- Similar topics

 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi