Diskriminimi i Gegnishtes
Faqja 1 e 1
Diskriminimi i Gegnishtes
Diskriminimi i GegnishtesKete tem e hapa per te qit ne drite edhe njiher diskriminimin total qe i asht bo Gegnishtes si pjes e pandashme e gjuhes shqipe. Dihet mirefilli se me rastin e mbajtjes se Kongresit ku asht standardizu Shqipja, asht bo nji damtim i rand ndaj gegnishtes si pasuni e jona. Nuk duhet me harru se tan Kosova flet gegnisht, nuk duhet me i harru pjest tjera te trojeve shqiptare qe flasin gegnisht. Pse shqiptar saher e kan pas kompleks me i ik identitetit te tyre. Edhe pse naper shpija folmi gegnisht, kur dalmi ne publik munohemi me fol gjuhen e unisume, qe per mu termi unisim duhet me u fut ne thojza, sa nuk ka kurrfar unisimi, pervec ndamjes.
Re: Diskriminimi i Gegnishtes
Dallimet midis dialekteve te shqipes nuk jane te medha, folesit e tyre kuptohen pa veshtiresi njeri me tjetrin. Megjithate, ekzistojne disa dallime ne sistemin fonetik dhe ne strukturen gramatikore e ne leksik....me sa kam lexuar une,toskerishtja e ka prejardhjen nga gegerishtja,,,,une personalisht,flas keshtu dhe si shkruaj(dmth.fol toskerisht) dhe nuk e kam aspak te veshtire te kuptoj dhe geget
megjithate,duhet pasur parasysh,qe figurat e ndritura te letersis shqipe(Ndre Mjeda,MIGJENI,Gjergj Fishta,,,,etj) kan shkruar ne gegerisht....
megjithate,duhet pasur parasysh,qe figurat e ndritura te letersis shqipe(Ndre Mjeda,MIGJENI,Gjergj Fishta,,,,etj) kan shkruar ne gegerisht....
Re: Diskriminimi i Gegnishtes
Deri para vitit 1972 shqipja shkruhej ne dy variante, ne gegerisht dhe ne toskerisht. Ne shume periudha gegerishtja eshte marre per gjuhe zyrtare. Ishte nje gje shume e mire qe shqiptaret te kishin gjuhen e vet letrare te njesuar per te gjithe. Kjo rriste prestigjin e shqipes, influenconte ne rritjen e unitetit te kombit, ne kulturen gjuhesore te tij, etj.
Po si u be kjo gje tek ne? a u bazua drejtshkrimi i gjuhes shqipe ne dy dialektet njekohesisht apo jo?
Thuhet se gjuha letrare shqipe e vendosur ne Kongresin e Drejteshkrimit te Gjuhes Shqipe qe u mbajt ne Tirane, eshte bazuar ne dy dialektet kryesore te saj. Kjo nuk eshte e vertete. Une them se eshte bazuar ne dialektin toske. Po pse u mor per baze ai? Cfare meritash ka me teper toskerishtja se gegerishtja? Perkundrazi:
-gegerishtja mbante potencialin kryesor dhe me te madh ne letersine shqipe
-Kenget e eposit shqiptar, pra “Kenget e Mujit e Halilit”, ngjarjet e se cilit u realizuan ne veriun e Shqiperise, u kenduan gegerisht.
-vepra e pare e gjuhes shqipe, “Meshari” i Gjon Buzukut i vitit 1555 eshte i shkruar ne gegerisht. Te tjeret qe e pasuan, Bardhi, Budi e Bogdani, kane shkruar po ashtu.
-ai qe u quajt Homer ii shqiperise, i madhi Gjergj Fishta, shkroi po ashtu ne gegerisht.
-ai qe per here te pare ne historine e letersise shqipe shkroi me realizem, qe solli per here te pare vargjet e lira, nga i cili jane frymezuar shume shkrimtare te tjere te huaj te degjuar, pra Migjeni i paarritshem shkroi ne gegerisht.
-vargjet e embla te Ndre Mjedes, te shkruara ne gegerisht jane quajtur simfoni e poezise shqipe.
-sa e sa fjalore shqip, abetare shqipe, u botuan ne gegerisht.
-sa e sa gazeta Brenda e jashte vendit u botuan ne dialektin gege.
[.......]
Po si u be kjo gje tek ne? a u bazua drejtshkrimi i gjuhes shqipe ne dy dialektet njekohesisht apo jo?
Thuhet se gjuha letrare shqipe e vendosur ne Kongresin e Drejteshkrimit te Gjuhes Shqipe qe u mbajt ne Tirane, eshte bazuar ne dy dialektet kryesore te saj. Kjo nuk eshte e vertete. Une them se eshte bazuar ne dialektin toske. Po pse u mor per baze ai? Cfare meritash ka me teper toskerishtja se gegerishtja? Perkundrazi:
-gegerishtja mbante potencialin kryesor dhe me te madh ne letersine shqipe
-Kenget e eposit shqiptar, pra “Kenget e Mujit e Halilit”, ngjarjet e se cilit u realizuan ne veriun e Shqiperise, u kenduan gegerisht.
-vepra e pare e gjuhes shqipe, “Meshari” i Gjon Buzukut i vitit 1555 eshte i shkruar ne gegerisht. Te tjeret qe e pasuan, Bardhi, Budi e Bogdani, kane shkruar po ashtu.
-ai qe u quajt Homer ii shqiperise, i madhi Gjergj Fishta, shkroi po ashtu ne gegerisht.
-ai qe per here te pare ne historine e letersise shqipe shkroi me realizem, qe solli per here te pare vargjet e lira, nga i cili jane frymezuar shume shkrimtare te tjere te huaj te degjuar, pra Migjeni i paarritshem shkroi ne gegerisht.
-vargjet e embla te Ndre Mjedes, te shkruara ne gegerisht jane quajtur simfoni e poezise shqipe.
-sa e sa fjalore shqip, abetare shqipe, u botuan ne gegerisht.
-sa e sa gazeta Brenda e jashte vendit u botuan ne dialektin gege.
[.......]
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi