Fjale te urta (Islame)
Deqani-ks :: Arti & Kultura :: Feja Islame :: Bota Islame
Faqja 18 e 18
Faqja 18 e 18 • 1 ... 10 ... 16, 17, 18
Re: Fjale te urta (Islame)
Imam Shatibij, Allahu e mëshiroftë, ka thënë në veprën e tij el-I’tisam (1/40-45):... Ibn Uehb ka thënë: E dëgjova Malikun të thotë: “Nuk ka ajet në Librin e Allahut që të jetë më i rëndë për Njerëzit e Epsheve që kanë mosmarrëveshje sesa ky ajet:
“Në Ditën (e Ringjalljes) kur disa fytyra do të zbardhen e kur disa fytyra do të nxihen; e sa për ata që do të nxihen (do t’u thuhet atyre): “A e flakët tej Besimin pasi e patët pranuar atë? Atëherë shijoni dënimin (në Zjarr) për braktisjen e Besimit (që patët).”
[Ali-Imran, 106]
Malik ka thënë: “A ka fjalë më të qarta se këto?” Dhe e pashë atë duke i shpjeguar këto ajete në lidhje me Njerëzit e Epsheve.”
Ibnul-Kasim e transmetoi këtë dhe shtoi: Malik më tha: “Këto ajete janë për njerëzit e Kiblës [d.m.th. për Muslimanët].”
“Në Ditën (e Ringjalljes) kur disa fytyra do të zbardhen e kur disa fytyra do të nxihen; e sa për ata që do të nxihen (do t’u thuhet atyre): “A e flakët tej Besimin pasi e patët pranuar atë? Atëherë shijoni dënimin (në Zjarr) për braktisjen e Besimit (që patët).”
[Ali-Imran, 106]
Malik ka thënë: “A ka fjalë më të qarta se këto?” Dhe e pashë atë duke i shpjeguar këto ajete në lidhje me Njerëzit e Epsheve.”
Ibnul-Kasim e transmetoi këtë dhe shtoi: Malik më tha: “Këto ajete janë për njerëzit e Kiblës [d.m.th. për Muslimanët].”
Selamu alejkum
All-llahu ju meshiroft per keto proverba te bukura.
Nëse do që të urrejnë të gjithë, iu thua të gjithëve se kush janë.
Epitetet janë shenjat e ahmakut, njerëzve të mëdhenj nuk u duhet asgjë më shumë se sa emri i tyre.
Kush e donë një dru, donë edhe degët e saj.
Mos e arrij paqen me luftë, por me marrëveshje.
Turpi është bukuria e femrës ndërsa vlerë te meshkujt.
Buzëqeshja është fjalë e bukur pa shkronja.
Shpresoj te jen fjalet e duhura sa per ti kuptuar muslimani i vertet...
All-llahu ju meshiroft per keto proverba te bukura.
Nëse do që të urrejnë të gjithë, iu thua të gjithëve se kush janë.
Epitetet janë shenjat e ahmakut, njerëzve të mëdhenj nuk u duhet asgjë më shumë se sa emri i tyre.
Kush e donë një dru, donë edhe degët e saj.
Mos e arrij paqen me luftë, por me marrëveshje.
Turpi është bukuria e femrës ndërsa vlerë te meshkujt.
Buzëqeshja është fjalë e bukur pa shkronja.
Shpresoj te jen fjalet e duhura sa per ti kuptuar muslimani i vertet...
Thotë Ibn Kajjimi (Allahu e mëshiroftë):
“Ndodh që nefsi ta merr në dorë një punë tënde të mirë, dhe kështu ta bëjë atë ushtarë të vetin, e me këtë pastaj ti kaloj kufijtë e së lejuarës”
Andaj, ke kujdes e mos u magjeps me veten tënde, sepse magjepsja e bënë nefsin të trimërohet dhe me këtë i shkatërron veprat tua.
“Ndodh që nefsi ta merr në dorë një punë tënde të mirë, dhe kështu ta bëjë atë ushtarë të vetin, e me këtë pastaj ti kaloj kufijtë e së lejuarës”
Andaj, ke kujdes e mos u magjeps me veten tënde, sepse magjepsja e bënë nefsin të trimërohet dhe me këtë i shkatërron veprat tua.
Fudajl b. Ijadi ka thënë: “Kush kërkon një vëlla pa të meta, do të mbetet gjithmonë pa vëlla.”
"Jeta eshte nje liber
Kopertinat e te cilit jane
Jeta dhe vdekja
Fletet e tij jane ditet
Ne cdo faqe te ketij libri
Shkruhen punet e mira
Per te cilat do te shperblehet njeriiu
OSE
Punet e kqia per te cilat ndeshkohet!'
Kopertinat e te cilit jane
Jeta dhe vdekja
Fletet e tij jane ditet
Ne cdo faqe te ketij libri
Shkruhen punet e mira
Per te cilat do te shperblehet njeriiu
OSE
Punet e kqia per te cilat ndeshkohet!'
Sinqeriteti është çelësi i të gjitha punëve të mira, i të gjitha çështjeve shpirtërore të besimit.”
Nëse ndonjë ditë mendon se gjithçka në këtë botë është e tmerrshme dhe dëshiron të dorëzohesh, mendo për njerëzit të cilëve iu është thënë se kanë edhe pak kohë për të jetuar. Ata asnjëherë nuk duan të dorëzohen
çdo ditë e jetes sate është një faqe e një jetëshkrimit tënd. Kujdesu ta shkruash mirë, sepse një faqe e ndynë gjithë librin"
"Asnjëri nuk bëhet mendjemadh vetem se për shkak të metave që i gjen në vetvete, as që bëhet kryelartë vetem për shkak të dobësisë që e ndien në vetevete"
Eshte detyre e cdo krijese te Zotit qe te mbeshtetet dhe te kapet per te Fuqishmin Zot, ne menyre qe te shpetojme nga te ligat e kesaj bote dhe te meritojme shperblimin e mire ne boten tjeter!
Mendimi i drejtë dhe devotshmëria janë veprat më të mira. Kush e rregullon veten e tyre sipas tyre është i sigurt se do te shpëtojë.
Kur pa fije faji xhelozi e te kritikon
Kalo prane tij, behz shurdh, gjoja se s`degjon
fjalet qe t`i hedhin, veri ne nje skaj
Mos ua hedh shikimin e ne tru mos i mbaj.
Te marret kur te pyesin, pergjigjen mos ua thuaj
Per ty eshte me mire, te hiqesh si i Huaj.
Kalo prane tij, behz shurdh, gjoja se s`degjon
fjalet qe t`i hedhin, veri ne nje skaj
Mos ua hedh shikimin e ne tru mos i mbaj.
Te marret kur te pyesin, pergjigjen mos ua thuaj
Per ty eshte me mire, te hiqesh si i Huaj.
Faqja 18 e 18 • 1 ... 10 ... 16, 17, 18
Similar topics
» Fjale te urta :P
» Fjale te Urta ( Proverba)
» Feja Islame
» Fjal te Urta mbi Dashurin..
» Nje fjale..
» Fjale te Urta ( Proverba)
» Feja Islame
» Fjal te Urta mbi Dashurin..
» Nje fjale..
Deqani-ks :: Arti & Kultura :: Feja Islame :: Bota Islame